Pages

Friday, May 21, 2010

go!go! our heroes!


Selamat menempuh perjuangan dalam menuntut ilmu wahai saudaraku! Nampaknya, sekarang sudah tiba peralihan perjuangan itu kepada saudara-saudara lelaki saya.

#1 Muhammad Adam | USIM | MBBS
#2 Firdaus | IPIK | Pendidikan Khas
#3 Hanif | SBPI Sabak Bernam | Aliran Sains | Ting. 5
#4 Muhammad Hafiz | MRSM Transkrian | Ting. 3

Nak kongsi sedikit nasihat untuk kita semua....

Pertama - Yang paling penting…percaya lah, Allah sayang kat kau sebenarnya. DIA rindu nak dengar kau bermunajat dan bermohon kepadaNYA. Dia tak nak kau alpa dan lupa padaNYA bila kau senang-senang boleh dapat markah tinggi. Allah sayang kat kau, takut kau jadi ego dan sombong kalau kau tak perlu berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk dapat kejayaan tu.

Kedua - Anggaplah ini didikan terus dari Allah. Study tu, nak kena sabar,kan? Nak kena kuatkan semangat, lawan perasaan mengantuk, perasaan nak main game, nak tengok TV lah, dan macam-macam lagi,kan. Allah sedang mendidik kita supaya bersabar. Kalau kita kurang berjaya, kita cuba lagi. Kalaulah, orang yang mencipta mentol dulu berputus asa, sudah tentu hari ini kita hidup dengan pelita semata-mata. Sebab itu kita tak boleh sama sekali berputus asa.

Ketiga - Dalam proses study tu sendiri, kita kena latih diri kita berdisiplin. Study untuk exam, kita kena buat jadual,dan patuh pada jadual itu,kan? Jadi, secara tidak langsung, sebenarnya Allah sedang melatih kita menjadi orang yang bijak merancang dan berdisiplin. Bukan ke itu merupakan elemen yang amat penting untuk berjaya dalam hidup?

Keempat – Kita perlu ikhlas dalam belajar. Kita perlu terima bahawa hakikat, mungkin kita masih belum menguasai topik itu dengan baik. Salah siapa sebenarnya? Salah lecturer ke? Tapi mengapa pelajar lain boleh skor? Adakah kita benar-benar fokus sewaktu belajar? Adakah kita belajar itu dengan niat untuk faham dan ingat keseluruhannya kerana Allah semata-mata...atau kita sebenarnya merenung buku itu dan sibuk berangan tentang hal lain atau kita study sekadar untuk habiskan baca lecture note sahaja? Tepuk dada tanya iman.


(...kakyo takde la hebat masa di universiti sebab kurang bersungguh dalam berjuang. jadi,adik-adik sekalian,sila ambil iktibar!)

1 comments:

Anonymous said...

tiba terkenangkan zaman study...miss that moment very much!

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails